Jag säger som Bamse, den som har ska dela med sig till den som inte har.

Tänk att en bild på ett dött barn som flyter upp på en strand är det som gör blodet fryser till is, att världen öppnar ögonen och vinglar till. Det drar in nya vindar och äntligen sprids det goda krafter och medmänsklighet. Vi är så lyckligt lottade som råkat bli födda i det här landet. Det är så hemskt att varje dag läsa hur land efter land stänger gränser, sätter upp taggtråd och försöker med alla medel stoppa människor som flyr från krig. Hatet verkar koka under ytan. En flicka i rosa klänning drunknar i gravplatsen som heter Medelhavet, en pojke flyter upp på en strand och vid gränserna sätter man upp taggtråd. Hur kunde det bli så här? 
Man kan vända på det hela och tänka tillbaka till slutet av artonhundratalet i vårt lyckliga land, då skördarna slog fel år efter år, då fattigdomen var ett faktum, då det var vi som svalt ihjäl. Då tog de som kunde sina sista besparingar, sa adjö till allt de kände till, satte locket på brunnen och köpte hutlöst dyra biljetter till en okänd plats de hade hört skulle ge dem ett bättre liv, ett liv där deras barn inte skulle behöva svälta ihjäl, ett land där inte kung och fosterland tog allt de ägde. De köpte en enkel båtbiljett och klev på de överfulla båtarna som skulle ta dem över havet, bort från en säker död. De la sitt liv och sina barns liv i en båt på ett hav där vågorna var för höga, båtarna för dåliga och sjukdomarna spred sig som aska i vinden. Och havet blev till en begravningsplats, där flöt en flicka i rosa klänning tillsammans med en treårig pojke och många andra som inte klarade resan.
Det känns bekant på nåt vis. En upprepning av vår egen historia.

Jag säger som Bamse, den som har ska dela med sig till den som inte har, och behöver. Så enkelt är det. Och nu verkar vi ha vaknat. Och det goda tar över. Hoppas hoppas att det fortsätter. Nu har vi packat kläder, skor och swischat, köpt romska bladet, köpt kaffe, köpt situation Stockholm och säger hej till varje person som sitter i våra gathörn. 

Det kommer bli bättre.
  

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: