Det var ju inte en dag för tidigt att klippa i Pippi

Det var ju inte en dag för tidigt att klippa i Pippi. Äntligen nåt som händer som tar ett steg i rätt riktning. Då kanske vi kan börja titta på det.

Att klippa bort ett ord ur Pippi, som kränker människor, som kommer av slaveri och främlingsfientlighet som idag bara används för att förtrycka, kränka och nedvärdera människor, det går folk i taket av att man tar bort. Folk som inte själva berörs av det. Folk som inte ens tittar på Pippi. Hur är det möjligt att gå i taket av något som de inte berörs av? De som skriker högst om det på facebook har inte varit utsatta för rasism, har inte fått höra nedvärderande kränkningar, har inte utsatts för påhopp pga sin hudfärg. Det har inte jag heller, men jag har ett barn som kan komma att bli utsatt för det. När miljoner och åter miljoner människor blir kränkta av ett ord som kommer från maktstrukturer och slaveriet, då slutar man använda det, då slutar man säga det, tar bort det ur Pippi, låter bli att skriva sina vidriga kommentarer på fb, växer upp och håller käften. Världen och samhället har gått vidare. Så även Pippi och Astrid. Och är det nåt hon skulle vända sig i graven för, är det definitivt alla kommentarer från envisa rasister som dag ut och dag in hävdar sin förbannande rätt att höra Pippi säga ett ord som kränker. När kollade alla dessa upprörda människor på Pippi sist? Och återigen. Det är inte de som har tolkningsföreträde. Det är inte de som bestämmer vad som är kränkande för någon annan. Ett rasistiskt ord och en rasistisk scen som klipps bort i Pippi är tydligen mer upprörande för folk än att man låter nazizter och rasister i kostym sippra in i riksdagen. Det här och bortklippta rasistiska nidbilder i Kalle Anka på julafton, där ligger tydligen ribban. Det är fan skrämmande.

5 kommentarer

  1. Ja, det är banne mig obegripligt varför en del ska bli så upprörda över de här klippen. Varför de känner ett sådant behov av att använda de här maktorden. Varför de måste få markera hela tiden.

    1. Ja det är helt j-vla obegripligt, stackars dem som känner ett sånt behov av att ha kvar detta förlegade ord i en gammal barnbok och film som de varken längre läser eller tittar på. Vad är det för fel på folk? Det är helt sjukt.

  2. Ja det är för mig helt obegripligt och oförståeligt! Och när jag har diskuterat med någon som tycker att det är dennes fulla rätt att använda ett sådant kränkande ord så förstår bara ännu mindre… kan liksom inte bara ta in hur de tänker.. De menar att det är de som är kränkta av att inte få säga ordet, är nästan som att de skulle ha tourettes och bara måste få skrika ut det i tid och otid! Jag blir sååå trött!

    1. Jag kan inte heller ta in hur de tänker, och VARFÖR??? Helt obegripligt, att man vill strida för ett rasisiskt ord när man VET vad det betyder? Jag blir också såååå trött!

  3. Tina Bergström · · Svara

    Sanslöst att folk reagerar på att ordet tas bort, alla borde reagera på att det INTE togs bort tidigare!!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: