Ordningsbetyg och guldstjärnor my ass.

Så tycker jag om ordningsbetyg. Innan man stoppar in uråldriga begrepp och handlingar i en redan pressad skola tycker jag att man ska se till att det finns resurser till de barn som är i behov av det. Det är bara ett sätt att komma undan och slippa lägga ut extra pengar på resurser till de barn som behöver extra stöd. Det blir just de barnen som kommer att drabbas. De som behöver stöd. Och det är allt för oftast just de barnen som börjar sitt utanförskap under autismspektrat i en skolvärld där det är viktigare att spara pengar än att ge barnen det som de har rätt till. Stöd. I. Skolan. Som i långa loppet kommer kosta mer än den enda resurs som barnet skulle behövt. Sätter man in resurser nu kommer man billigt undan. Istället väljer man att låta det kosta skjortan. Imorgon. Men det har alla glömt, gömt och låtsas inte om. För budgeten måste hållas och dras åt och då passar alla på att låta barnen lida.

Nu har ju vi tur i oturen att vårt barn har både en autismdiagnos och en utvecklingsstörning (om man nu tyvärr råkar ha det), vilket betyder att hon går i särskola. Hon är för långt bort från det normala kurvorna för att få gå i vanlig skola. Men hon får i alla fall hjälp. Sen kan man ju tycka det ena och det andra om det, och jag tycker att de hålls lite väl utanför det vanliga turerna, men hon får i alla fall hjälp, att lära på sina villkor med sina förutsättningar. Tur i oturen. För henne och för oss. Ensam känner jag mig. Hur det än är. För ensam blir man.

De barn som ligger under samma spektra som hon får ingen hjälp, de har ingen utvecklingsstörning, men har nog så svårt ändå att få ihop livet i skolan. Det är de som drabbas. När det delas ut guldstjärnor istället för resurser. Och det är just detta som gör att jag kan ligga sömnlös om nätterna, tankarna på allt extra stöd som mitt barn kommer behöva genom livet och när även det kommer att dras in och dras ner.

Guldstjärnor och ordningsbetyg i skolan är inget schysst system för barn med särskilda eller osärskilda behov heller för den delen.

Det är bara guldananaser till mammor som är nåt att hänga i belöningsgranen, mitt eget belöningssystem som bara är för mig, och än har jag inte lyckats skrapa ihop en enda ananas… Men jag är mamma och jag kan ta det.

Så det kommande valet fortsätter att klia.

2 kommentarer

  1. Mormor o morfar · · Svara

    Tänkvärda ord.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: