”Alla har vi ju säkert lite släng av autism.”

Innan man vet ordet av kommer de. Fördomarna. Det där som gör ont att höra. De där uttalandena som ibland kommer hoppandes från höger och vänster, kanske som okunskap, kanske som omtanke, kanske för att försöka underlätta, kanske som ett försök till tröst, kanske som ett försök att ge mig ett wake-up-call, eller kanske som ett försök att vilja få mig att tagga ner, få mig att sluta ”älta” om min oro för framtiden, min sorg över att det kanske inte finns några kompisar, sorg över att de inte vill vara med på hennes kalas, sorg över att jag kommer dö en dag och ångesten det för med sig om vem ska se till Molly då. Jag vet inte.  

”Molly har inget behov av kompisar, hon leker ju ändå mest för sig själv.” Det gör ont, för jag ser i hennes ögon när hon inte vet hur hon ska vara, fast hon vill, och istället drar hon sig undan. ”Molly vet ju inte vad kalas är, så det saknar hon inte.” Det gör ont, för vem vill inte kunna fira sitt barn? ”Alla oroar sig för sitt barns framtid.” Så klart är det så, men det går inte att komma ifrån att detta är på ett annat sätt. ”Hon är ju så söt, så det är säkert inga problem.” Söt=inga problem, önskar att det vore så enkelt. ”Aha, autism, som han i Rainman.” Nej, inte som han i Rainman, jag är lika långt från honom som Molly är. 

 ”Alla har vi ju säkert lite släng av autism.” Svar på den frågan, nej det har vi inte. 

Bild

4 kommentarer

  1. Mycket fördomar. Inte helt lätt för er stora sessa. Det finns tyvärr för mycket sådant överallt. Fina Molly 🙂 Svårare för henne att sätta emot. Önskar att människor blir lite klokare. Kram Kim.

  2. Ja, det är mycket man måste stå upp för. Kram Maria

  3. Åh vad din blogg är bra ! Mkt hög igenkänningsfaktor och den berör… Har en 6-årig son med autism, väntar på återgivning efter utvecklingsbedömning som gjorts under hösten…
    Stor kram och tack !

  4. tack Jennie! Det är ibland skönt att läsa om andra i samma situation. Lycka till med återgivningen av utvecklingsbedömningen. Kram Maria

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

<span>%d</span> bloggare gillar detta: