Mimmis mörkbruna ögon blev alldeles svarta

En dag på stranden lekte kusinerna en lek. Och Mimmis mörkbruna ögon blev alldeles svarta och nånting hände i henne. Har aldrig sett den blixtsnabba övergången, från en lekande glad Mimmi till detta. Först kunde jag inte hålla mig för skratt, för reaktionen var så omedelbar och äkta. Men några sekunder senare satte jag skrattet i halsen. Mimmi var helt vettskrämd, gallskrek, viftade förtvivlat med armarna. Sprang efter kusinerna. Gallskrek i högan sky. Och ögonen. Livrädda, förtvivlade, vettskrämda. 

Jag har inga svar på vad detta var. Det här är bara en av alla händelser som vi inte vet var det kommer ifrån. Detta var ännu en bit ur hennes bakgrund som vi inte vet nånting om. Men min magkänsla sade mig att det vi såg var en bit av hennes historia. Någonting visade oss en glimt från Mimmis första månader. Detta var en händelse som Mimmi upplevt, varit i, kände igen, en händelse som skrämde henne från vettet. Det enda lilla vi vet om hur hon separerades från sin mamma är att det inte hade varit lätt. Vad vi förstått var det en kamp. De fick göra flera försök. Kanske kort, kanske lång. Kamp. För vem skulle frivilligt ge upp Mimmi? Ingen.

Kanske kanske såg situationen ut så som kusinernas lek där på stranden. Kanske kände Mimmi sin egen historias vindslag, där i sanden, med kusinerna. Kanske kände hon separationen. Ångesten. Det allvarliga. Livsavgörande. Händelsen som klippte alla banden med hennes biologiska mamma. Kanske någon slet och drog. Kanske någon skrek. Där i staden, bland alla människorna. Där på gatan. Där jorden är röd.

När vi pratade om det dagen efter, var vi ganska chockade över det vi sett. Den omedelbara reaktionen, de svarta ögonen. Det gjorde ont att se henne, för det såg ut att göra ont i henne. Vad har Mimmi varit med om? Och återigen kommer det upp till ytan, alla de dagarna som Mimmi hade ett annat liv. När hon var någon annan. Någon annans. Någon annanstans. Alla dagar solen gick upp, alla dagar solen gick ned. Hennes första år. 

Bild

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: