LSS-mötet

Tydligen hade vår LSS-insats gått ut, den som bjuder oss på tio timmars avlösarservice, dvs att M kommer och är med Molly några timmar, för att vi ska hinna andas och få en paus och tanka ny energi för nya intressanta svåra och lätta uppdrag som kan komma på vår och Mollys väg tillsammans. 

I maj fick vi ett brev om ett möte ang Mollys LSS. När dagen kom var jag på Mallorca med sprucken trumhinna, Micke med typ halsfluss halvsittandes på jobbet i en hög av jobb. Så det enda vi kunde göra var att ringa återbud. Sen väntar veckor av ringades från vår sida för att få till ett nytt möte, då Mollys LSS har fått ut. Hennes avtal gick ut i mars. Men människan på sin höga häst ringer inte tillbaka, på flera veckor, flera tålmodiga och några lite sura meddelanden på hennes telefonsvarare. Tills slut ringer Micke till hennes chef. Då ringde hon tillbaka på tio minuter, och skällde ut honom för att han ringt till chefen. 

Redan när vi träffade denna yrkeskår första gången för att få LSS råkade vi i luven på varann. Hon tänkte minsann inte godkänna några timmar för oss om vi tänkte lägga dem på en vardag. ”Det är inte en barnvakt om ni tror det” Sa hon ordagrant och växte säkert några cm. Själv undrade om hon ville att vi skulle skicka kvitton på några glas rödvin från en bar en lördag kväll? Eller vad vill de???

Vi fick först 8 timmar, sen 10 timmar.

Och nu skulle avtalet förlängas. Och det var bråttom, för det hade gått ut i mars. 

Vi kommer till med andan i halsen, genomsvettig, försenad, som alltid, till mötet. Och där sitter jag, taggarna som var utåtriktade innan lägger sig osynligt längs kroppen och så intar man en konstig försvarsställningsposition i totalt underläge, där jag med len röst förklarar hur fint och bra allting går och hur fantastiskt det är för oss att få denna hjälp, vi som är så så slutkörda av att ta hand om vårt barn. Vi berättar om hur fint det är för Molly att få chansen, genom dem, att gå på gröna lund (kanske skulle sagt Grina lund), Andys lekland, simhallen mm. Då harklar sig människan och påpekar med bestämd odefinierbar röst att det Molly har fått tio timmar beviljat för är att få avlösning i HEMMET, INTE att gå utanför hemmet. Så det så. ”Så ni vill alltså ha LEDSAGARE UTANFÖR HEMMET?” Ja, för då får vi fylla i en annan blankett säger hon och skruvar stolt på sig. Som att man ska sättas dit, på nåt. Och så får vi skriva på en ny blankett och hon tar det stora mogna beslutet att förlänga detta augusti ut. För den 2 september ska vi ha ett nytt möte och då ska Molly vara med så att människan i vars klor vi sitter, ska bedöma vad Molly verkligen behöver, OM hon anser att Molly behöver mer än tio timmar i månaden eller inte.

Och jag ser knappt människan för hon har samma beigerosa färglösa färg som väggarna i det pyttelilla rummet där vi sitter. Hon smälter in i väggen, det gör det allihop. (Inte T, för hon var lite annorlunda, och satt i ett annat rum.) Hjärtat bankar och jag ser för mitt inre alla gånger i framtiden vi kommer sitta här, i dessa små beigerosa färglösa rum och slåss för en timme här och där. I försvarställningsstolen, ibland skrikandes och ibland gråtandes. Kanske kommer vi smälta ihop med väggarna därinne till slut och bli en av dem som de vill att vi ska bli. Jag vet inte.

Och jag fattar verkligen att man måste kolla grundligt och träffa oss och mala ner oss, men jag kommer ändå aldrig bli bekväm i de hårda stolarna. Första gången vi satt i varsin sådan kissade Molly på sig. Det kanske var helt rätt, så ser de en av de små saker vi brottas med.

Vi ses den 2 september.

En kommentar

  1. mormor · · Svara

    Varför skall allt behöva vara så komplicerat? Tuffa ”strider” för er hela tiden.
    Kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: