Det pussel som vi lagt

Jag har ju alltid känt att Mimmi är den pusselbit som vi saknat och som vi är så glada över att ha hittat och fått så att mitt pussel nu är lagt. Sen kanske pusslet läggs om flera gånger genom livet, men nu har vi alla bitarna. Men det betyder ju att vi tagit en pusselbit från hennes biologiska mamma. Så nu fattas det en pusselbit, den största, viktigare och vackraste, i hennes pussel och hon kommer gå genom livet med en stor bit som saknas. En dörr stängs för en mamma och öppnas för en annan. Det hugger fortfarande till i hjärtat när jag tänker på det, på hur svårt och fruktansvärt det måste vara att bli av med sitt barn. Mimmi kommer inte minnas nånting av tiden som hon delade med sin biologiska mamma, nio månader i magen, en förlossning och fyra månader ute i livet, men mamman kommer för alltid ha Mimmi i sitt hjärta. 

Jag har först nu vågat mig på att läsa böcker om adoption. Läser nu en bok där vuxna adopterade berättar. Det är svårt att läsa, vågar ibland inte vända blad, är rädd för vad jag ska läsa, rädd för vilka tankar som det väcker hos mig. De flesta berättelser är starka, målande, hårdhudade, vackra, kämpande. Många är sorgliga, ensamma, svåra, och det är de historierna jag inte riktigt vågar läsa, men jag gör det ändå. Jag vill förstå mer, vara mer öppen och förberedd på allt som kan komma, alla känslor, rotlöshet, utanförskap och identitetskriser. 

Jag hoppas så att Mimmi, när hon växer upp, vet att vi står på hennes sida, att vi vet att hon har två mammor och två papper, två länder, att vi gör allt vi kan för att hon ska få vara sig själv, vara den hon är, vara en så självklar del av vår familj, att för oss är inte blod tjockare än vatten, att när och om hon vill så hjälper vi henne söka rötter, söka bakgrund, bygga ny bakgrund, stötta, hjälpa, söka, finnas där, bakom eller framför, hur hon nu vill ha det. 

Bild

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: